Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Filmy z Marsu: Západ Slnka a zatmenie
Zdielať na

Filmy z Marsu: Západ Slnka a zatmenie

Robotický vozík Opportunity, ktorý už niekoľko rokov skúma červenú planétu, zhotovil sériu záberov, vďaka ktorým si môžeme vychutnať marťanskú romantiku. Pozrite si modrý západ Slnka nad marťanskou pláňou alebo čiastočné zatmenie Slnka mesiacom Phobos, ako keby ste stáli na povrchu Marsu.

Video zo západu Slnka na Marse zachytáva asi 17 minút súmraku. Sú stlačené do 30 sekúnd. Ide o sériu fotografií, ktoré s pomocou špeciálneho filtra urobil robot Opportunity stojaci na marťanskom povrchu. Nie je to prvé takéto video, pretože pre vedcov je západ Slnka dobrou príležitosťou na skúmanie prachu v nízkych vrstvách atmosféry Marsu. Ten prach spôsobuje červenkasté zafarbenie oblohy a modrastú žiaru okolo zapadajúceho Slnka. Najnovší klip je doteraz najdlhším videom zachytávajúcim západ Slnka na Marse.



Druhý "filmík" zachytáva zatmenie Slnka tak, ako by sme ho videli z povrchu Marsu. Jeho dva mesiace Phobos a Deimos sú príliš malé na to, aby dokázali zakryť celé Slnko. Úplné zatmenie, také aké poznáme zo Zeme, tam preto neexistuje. Z času na čas sa mesiace dostanú pred slnečný kotúč a trochu z neho odhryznú. Netrvá to príliš dlho. Video, ktoré si môžete pozrieť, je vyskladané zo záberov urobených v štvorsekundových intervaloch. Aj toto video nevznilo len tak, z rozmaru vedcov. Z pohybov mesiaca Phobos pred Slnkom môžu získať presnejšie informácie o zmenách jeho obežnej dráhy.